Átlátható Nyíregyháza önkormányzata?

ez-a-minimum.jpg

A 2019-es önkormányzati választások előtt az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven átláthatósági programot hirdetett meg, amely hat témában foglalta össze az átláthatóság alapkövetelményeit. A választások előtt a program mellett elköteleződő jelöltek azt ígérték: megválasztásuk esetén a ciklus végéig megvalósítják a programot saját településükön. A vállalások teljesítésének nyomon követése és az önkormányzatok közzétételi gyakorlatának megismerése érdekében a kezdeményezők 2022 tavaszán egy audit keretében értékelték 30 nagyváros és fővárosi kerület közzétételi gyakorlatát.

Nyíregyháza elért eredménye 55%, ez a 16. hely a 30 vizsgált önkormányzatból. Az önkormányzatok átlaga 58,6%.

Nyíregyháza eredményét olvashatja itt.
• Javasoljuk, hogy az önkormányzat az általa megkötött szerződésekről közzétett listán túl tegye közzé a szerződéseket is, azoknak minden mellékletével és módosításával együtt.
• Javasoljuk, hogy az önkormányzat a honlapon tegye közzé az általa értékesített ingatlanokat, azok főbb paramétereit és az értékbecslést igazoló dokumentumot.
• Javasoljuk, hogy a képviselőknek és tisztségviselőknek a vagyonnyilatkozatai legyenek elérhetőek a honlapon.

Szempont típusa Adattartalom Közzététel módja
pont arány pont arány
1. Nyilvános működés 12 86% 12 75%
2. Közérdekű adatigénylések 2 50% 0 -
3. Átlátható költségvetési gazdálkodás 2 50% 2 50%
4. Nyilvános szerződések, közbeszerzések 5 42% 2 50%
5. Önkormányzati tulajdonú vállalatok 5 45% 2 100%
6. Elszámoltatható döntéshozók 0 0% 0 0%
ÖSSZESEN: 26   18 55%

 

Részletek:

Vizsgált szempont Eredmény
A testületi ülésekről/közgyűlésekről elérhető teljes videófelvétel? Nem érhető el videófelvétel
Elérhető a honlapon a polgármester (alpolgármesterek) és a képviselők közvetlen e-mail címe és telefonszáma vagy fogadóórája? hiányos
A testületi ülések/közgyűlések előterjesztései teljes körűen elérhetőek a honlapon? teljeskörűen elérhetőek
Testületi ülések/közgyűlések előterjesztései beazonosítható módon, kereshető formátumban elérhetőek a honlapon? megfelelnek.
Testületi ülések/közgyűlések jegyzőkönyvei szó szerinti leiratként elérhetőek a honlapon? Jegyzőkönyvek szó szerintiek.
A testületi/közgyűlési jegyzőkönyv vagy annak melléklete tartalmazza a szavazásokról szóló név szerinti kimutatást? A jegyzőkönyv a szavazások eredményét nem tartalmazza név szerint.
A bizottsági ülések jegyzőkönyvei beazonosítható módon, kereshető formátumban elérhetőek a honlapon? megfelelnek.
Bizottsági ülések előterjesztései teljeskörűen elérhetőek a honlapon? elérhetőek.
Bizottsági ülések előterjesztései beazonosítható módon, kereshető formátumban elérhetőek a honlapon? megfelelnek.
Bizottsági ülések jegyzőkönyvei szó szerinti leiratként elérhetőek a honlapon? elérhetőek
Az önkormányzat honlapján lehet-e keresni a testületi és bizottsági ülések dokumentumai között? a beírt keresőszavak nagy részére, vagy mindre van találat az anyagokban.
Az önkormányzat rendeletei összesítve, erre dedikált menüpontban a honlapon elérhetőek? a honlap tartalmaz erre dedikált menü vagy almenüpontot, vagy linket az NJT-re.
Az önkormányzat határozatai összesítve, erre dedikált menüpontban a honlapon elérhetőek? a honlap tartalmaz erre dedikált menü vagy almenüpontot, amin megtalálhatók a határozatok.
Közérdekű adatigénylésekre vonatkozó alapvető információk elérhetők a honlapon? mind elérhetők.
A közérdekű adatigénylések és az azokra adott válaszok anonimizált módon elérhetők a honlapon? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Az elfogadott költségvetés, annak módosításai és a zárszámadás számszaki mellékletei elérhetőek nyers, géppel feldolgozható (pl. excel) formában a honlapon? hiányosan elérhetőek, vagy elérhetőek, de nem géppel feldolgozható formában
Az önkormányzat költségvetése elérhető-e közérthető formában a honlapon? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Az önkormányzat által benyújtott pályázatok dokumentumai elérhetők-e a honlapon? Csak a lezárt pályázatokra érhetőek el információk.
Az önkormányzat által kiírt pályázatok dokumentumai elérhetők-e a honlapon? hiánytalanul elérhetőek.
Elérhető-e az önkormányzat költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű támogatások (tehát nem pl. szociális támogatások, hanem társadalmi szervezeteknek juttatott támogatások) adatai? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat. (Csak sportcélú: http://varoshaza.nyiregyhaza.hu/varoshaza/altalanos-koezzeteteli-lista/9017)
Megtalálható a honlapon a 2021-es közbeszerzési terv? igen
Elérhetők a honlapon az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által lefolytatott közbeszerzési eljárások dokumentumai? részlegesen vagy elavult tartalommal (6 hónapnál régebbi) találhatóak meg
Elérhető a honlapon az önkormányzat beszerzési szabályzata? megtalálható
Elérhető a honlapon teljeskörű, géppel olvasható, kereshető, táblázatos formájú adatbázis az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által megkötött szerződésekről? 1 + 1 pont: elérhető hiányos adattartalommal (pl. csak az Infotv. által előírt, 5 millió Ft feletti szerződések) vagy nem elvárt formában (közzététel módja)
Elérhetők a honlapon az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által kötött szerződések, azok minden elválaszthatatlan mellékletével? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Elérhető a honlapon teljeskörű felsorolás/adatbázis az értékesített ingatlanok főbb paramétereiről? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Az önkormányzat honlapján a közbeszerzési dokumentumok, szerződések frissítésének dátuma megállapítható-e? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Elérhető a honlapon a részben, vagy egészben önkormányzati tulajdonú cégek listája? hiánytalanul elérhető
Elérhető a honlapon a cég ügyvezető és felügyelő szervének tagjainak neve és javadalmazása? hiányosan érhető el
Az önkormányzati tulajdonú cégek üzleti tervei elérhetők-e a honlapon? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat. (Van, ahol elérhető, de többnyire nem)
Az önkormányzati tulajdonú cégek éves beszámolója elérhető-e a honlapon? elérhető
Elérhetők a honlapon a cég által lefolytatott közbeszerzési eljárások dokumentumai? megtalálható a lista és a dokumentumok is
Elérhetők a honlapon a cég által lefolytatott beszerzési eljárások listája, illetve dokumentumai? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Elérhető a honlapon teljeskörű, géppel olvasható, kereshető, táblázatos formájú adatbázis az önkormányzati cégek által megkötött szerződésekről? elérhető, de hiányos
Elérhetők a honlapon a cég által kötött szerződések, azok minden elválaszthatatlan mellékletével? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Az önkormányzat vagy valamely cége rendelkezik-e antikorrupciós stratégiával / szabályzattal / szabályozással a köztisztviselőkre vonatkozó a hivatásetikai alapelvek részletes tartalmára, az etikai eljárás szabályaira vonatkozóan, illetve működtet-e közérdekű bejelentéseket fogadó rendszert, melyben a bejelentések kezeléséről beszámoló érhető el? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Elérhető a honlapon a polgármester, alpolgármesterek és képviselők összes vagyonnyilatkozata 2019. október 13. óta? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Elérhető a honlapon az önkormányzati tulajdonú cégek vezérigazgatójának, ügyvezetőjének összes vagyonnyilatkozata 2019. október 13. óta? Nem találtunk a szempontnak megfelelő tartalmat.
Elérhető a honlapon a tanácsnokok neve, felelősségi köre, éves beszámolója? Nem találtuk jelét, hogy lenne tanácsnok, ezért a közmeghallgatás dokumentumait értékeltük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5717842993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása