Ültessünk 3 milliárd fát 2030-ig az EU-ban!

3 milliárd fa

Az európai zöld megállapodás keretében a 2030-ig tartó időszakra meghatározott uniós biodiverzitási stratégia 2030-ig legalább 3 milliárd további fa telepítését helyezi kilátásba az EU területén. Az uniós erdőstratégia ütemterve rögzíti, hogy a Bizottság hogyan fogja elősegíteni e kötelezettségvállalás teljesítését.

A FAÜLTETÉS NEM LEHET A MEGLÉVŐ FÁK – TOVÁBBRA IS LEGFŐBB PRIORITÁSKÉNT KEZELT – MEGŐRZÉSÉNEK ALTERNATÍVÁJA, HANEM CSAK A FÁKKAL BORÍTOTT TERÜLETEK NÖVELÉSÉNEK ÚJABB ESZKÖZE.

A további legalább 3 milliárd fa 2030-ig EU-szerte tervezett telepítését az ökológiai elvek maradéktalan tiszteletben tartása mellett kell végezni. Azokon a fákon kívül kell további 3 milliárd fát ültetni, amelyeket normál körülmények között egyébként is telepítenének.

A megfelelő fát a megfelelő helyre és a megfelelő célból kell elültetni, majd felnevelni. Ehhez hosszú távú tervezésre és nyomon követésre van szükség. A gyakorlatban ez optimális fafajkeverékek telepítését jelenti, nemcsak az erdőkben, hanem az agrárerdészeti, a mezőgazdasági és a városi területeken is. Nem szabad fákat telepíteni olyan jelentős természeti értéket képviselő területekre, mint a lápok, a mocsarak, a rétlápok, a vizes élőhelyek, a tőzeglápok és a gyepterületek.

A Bizottság feladata lesz megkönnyíteni, ösztönözni, számon tartani és nyomon követni a folyamatot. A politikai és technikai támogatás mellett a kommunikációban és a tájékoztatásban is segítséget fog nyújtani. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel karöltve a Bizottság útnak indít egy „Map-my-Tree” elnevezésű alkalmazást is, melynek segítségével az érdeklődők nyomon követhetik a fatelepítést.

A sikerhez mindannyiunkra szükség van! A nagyívű telepítési célok eléréséhez a különböző szereplők aktív részvétele és elszántsága szükséges, amely nem merül ki a fák elültetésében, hanem azok későbbi gondozására is kiterjed. A faültetési program sikeréhez elengedhetetlen a különféle érdekelt felek együttműködése, a magánszemélyektől és földtulajdonosoktól a bölcsődéken, egyesületeken át a cégekig és a közigazgatási szervekig.

 Részletek az EU honlapján: https://ec.europa.eu/environment/3-billion-trees_en

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8217383140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása