Okos közvilágításról

Nyíregyháza évente 612 millió forintot fizet a közvilágításért. Érdekes módon nem az elfogyasztott energia után fizetünk, hanem a beépített fényforrások teljesítménye és száma után. Azaz ha van egy izzó, ami nem világít napokig, azután is fizetjük a díjat, hiszen be van építve, csak nem működik. De ez egy másik történet!

2022-ben már nem meglepő, hogy szinte mindent okosítani akarnak a fejlesztők. Ez alól a közvilágítás sem maradhat ki. A nyíregyháziban annyi "okosság" van, hogy időkapcsoló kapcsolja fel és le a lámpákat. Kérdeztem egyszer, miért nem alkonykapcsoló, ami figyeli a fényviszonyokat. Állítólag az sokba kerül és nem is jó. Ez nyilván baromság, de miért vitatkozzon az ember ezekkel a városvezetőkkel? Felesleges.

Törekszem arra, hogy laikusok által is érhető legyen ez a bejegyzés, ezért sokszor a szaknyelvet mellőzve, pongyolán fogalmazok, ami miatt a szakember kollégáktól elnézést kérek.

A közvilágítás jelentős részében Nyíregyházán a narancssárgán világító, gázkisüléses Nátrium fényforrásokat használják. Ennek a szín visszaadása rossz, vezetés közben rosszabb ebben a fényben a periférikus látás. A fényforrások teljesítménye 100-125W, az általuk kibocsájtott fényáram 6 300-10 000 lumen. Ez utóbbi szemléltetésére az alábbi képet javaslom.

Sokan tudják, ezek az izzók nagyon felmelegednek, azaz az elektromos energia elég nagy része hőenergiává alakul, ahelyett, hogy fény formájában kibocsájtaná. Ezt fényhasznosításnak mondják, azaz a felvett energia egy wattjából mennyi kibocsájtott fényáram lesz. Mértékegysége lumen/Watt, lm/W. Ez az érték a jelenleg is használt izzóknál 50-110 lm/W. A lámpatest ezen még ront, így 20-47 lm/W fényhasznosításról beszélhetünk.

A jelenlegi lámpák fénycsóvája fedi egymást, így nincs közöttük jól látható sötétebb sáv, folt. Ez egy jó tulajdonsága ezeknek a lámpatesteknek. Sajnos a LED-ről ez minden esetben nem mondható el. Éles határa van a fénycsóvájuknak. Gondos tervezéssel ez a probléma tompítható.

A jelenleg is használt fényforrásoknak a fénye nehezen bár, de szabályozható, jellemzően az 50-100% tartományban. Ennek ellenére ezt nem csinálják sehol, mert drága lenne az átállás.

A megszokott világosságot a lakosság nehezen engedi el. Ismeri mindenki az Orbán veje által felújított közvilágításokat az országban. Ott az volt a lényeg, hogy olcsóbb legyen a közvilágítás üzemeltetése. Azt nem tudom, megtakarítást értek-e el, de az utca megvilágítása jelentősen rosszabb lett.

Térjünk át a LED fényforrásokra! LED-del alacsonyabb teljesítményfelvételre van szükség ahhoz, hogy hasonló fényességet (fényáramot) érjünk el mint a már megszokott sárgás fényű lámpáinkkal. A fényhasznosításuk 110-130 lm/W, ami jól láthatóan a háromszorosa a fentebb említett Na lámpáknak. Kijelenthetjük, hogy a LED fényforrásukkal valóban lehet energiát megtakarítani.okos-vilagitas-3.jpg

Emellett nagyon fontos tulajdonságuk még, hogy gyorsabban kapcsolhatók és fényerejük 0-100% között állítható. Leszabályozva az élettartamuk is nő.

Nyíregyházán a 2022. januári állapotok szerint 17 580 lámpatest van, amibe 1 528 504 W teljesítmény van beépítve. Ez átlagosan 87W teljesítménynek felel meg egy fényforrás esetén. Ebben már LED és még a sárgás Na fényforrások is benne vannak. Évente 3989,92 órát világítanak. Ezáltal a nyíregyházi közvilágítás éves energiafogyasztása 6 098 609 kWh.

Okos közvilágítás

A fentiek alapján egyértelmű, hogy LED fényforrások használatával érdemes "okosítani" a közvilágítást. De mit is jelent ez a jelenlegi lehetőségek között?

Minden egyes közvilágítási lámpába érzékelők és kommunikációs egységek vannak építve. Ezáltal külön-külön szabályozható a fényerejük.

De miért kell ezt szabályozni? Legfőképpen az energiamegtakarítás miatt.

Mi indíthatja be a fényerő szabályozást? A környezeti fényviszonyok, a gyalogos illetve járműforgalom.

Nézzünk egy példát! Télen 16 órakor már sötét van, a főtéren égnek a lámpák, emberek mennek haza a munkából. Kell a fény? Kell. Sok? Sok. 18 óra körül már csendesedik a gyalogos forgalom, nincs szükség akkora fényre, lejjebb lehet venni. Éjszaka pedig derengőre is lehet állítani, amikor nincs ember a főtéren. Ellenben ha mégis megjelenik valaki téren, a rendszer érzékeli és felveszi a fényerőt. Akár úgy is, hogy a lámpákat egyesével állítja.

Gyakran előfordul ősszel, hogy beborul a ég, esik az eső, sötét van és a közvilágítás nem kapcsol fel. Emiatt nehéz és veszélyes a közlekedés. Ezekben az esetekben a fényviszonyokat érzékelve a lámpák felkapcsolnának.

A kommunikációs egység egy központba folyamatosan küldi a lámpa állapotáról a jelentést. A lámpákra időjárás és légszennyezettség-mérő is köthető. Valósidejű információink lennének a város levegőjéről.

A lámpaoszlopokba beépítve lehet:

  • kamera,
  • WiFi modul,
  • mozgásérzékelő,
  • segélyhívó,
  • telefon-, de akár autós töltő is,
  • hangosbeszélő,
  • információs kijelző

okos-vilagitas-1.jpg

okos-vilagitas-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9217833637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása