Bocskai-Kálmán micsoda?

„A múzeum a kulturális javak tudományosan rendszerezett gyűjteményeiből álló muzeális intézmény, amely a kulturális javakat és a szellemi kulturális örökség elemeit tudományos, örökségvédelmi, oktatási és ismeretátadási céllal gyűjti, megőrzi, feldolgozza, kutatja és kiállítja, továbbá egyéb formákban közzé teszi. Tevékenységével elősegíti a természeti, társadalmi, művészeti, kulturális és tudományos összefüggések kutatását, megértését, nyomon követi azok jelenkori változásait és folytonos művelődésre ösztönöz.” 1997. évi CXL. törvény 42. § (1) bek.

Szelfie, vagy selfie múzeum, museum Nyíregyházán?

„Zöld város kialakítása Nyíregyházán” a TOP-6.3.2-15-NY1-2016-00001 azonosító számú 1,197 milliárd (1 197 000 000.- ) forint EU-s pályázati pénzből valósult meg. 

  • Benczúr-Bessenyei tér teljes park-rekonstrukciója, növényfelület megújítása, városi rekreációs zöldterület kialakítása (futópálya).
  • Bujtosi városliget rehabilitációja (mind az 5 tó és környéke), futópálya kialakítása.
  • Arany János utca átfogó növényállomány fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel.
  • Pazonyi tér park-rekonstrukciója, növényállomány tervezett cseréjével, ültetéssel.
  • Bocskai u. 16. (hrsz 76/1) szám alatti épület hasznosítása gazdaságélénkítési céllal: szolgáltató épület kialakítása

2018. január végére elkészültek a Bocskai és Kálmán utca sarkán évek óta romos állapotban lévő épület felújítási tervei. A budapesti MG Építész Kft. készítette.

Money Gun

2019. januárjában a kiviteli munkákra közbeszerzést írtak ki háromhetes határidővel, amit végül lefújtak, mert a két pályázó (Imbrex' 95 Kft. és Capricolors Kft.) érvénytelen ajánlatot nyújtott be. Egy hét múlva ismét kiírták, hasonlóan 3 hetes határidővel a közbeszerzést. Majd módosították, egy hetet még rátettek. Aztán a következő módosításban még egyet adtak. Végül eggyel megint kitolták, nehogy lemaradjon valamelyik pályázó. Eljutottunk oda, hogy győztest lehet hirdetni. A győztes a már egyszer érvénytelenül pályázó Capricolors Kft. lett nettó 187 724 082.- forinttal.

A szerződést 2019.10.22-én kötötték meg. 2020.09.30-án módosították a szerződést némi kiegészítő munka miatt nettó 221 805 905.- forintra (34 081 823.- forint pluszban). Majd akadt még ott valami, mert két hónap múlva ismét  módosították a szerződést, hozzácsaptak 34 825 613 forintot. Azaz az eredeti szerződéshez képest már közel 69 millió plusz költsége van a városnak.

7.jpg

Fotó: Szarka Lajos

Miről volt szó, mi épül ide? Emlékeim szerint a zöld, a környezetbarát és egyéb hangzatos szavak gyakran elhangoztak, amikor szóba került. Szolgáltatóház. Bérelhető irodák, 10 férőhelyes kerékpártároló és a "zöldség" jegyében 8 autóparkoló. 

A városháza a képviselő-testületet szokás szerint nem tájékoztatta a részletekről, mi is a hírekből értesültünk róla, hogy elindult a szolgáltatás, mégpedig a szelfi-szolgáltatás és egy kávéház az aljában. 

"... olyan szolgáltatóház alakuljon ki, amely egy kulturális, turisztikai attrakciót is jelent” – mondta a városi televíziónak dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Kártya Money Gun

Fotók: nyiregyhaza.hu, Szarka Lajos

Az nem derült ki, de meg fogom kérdezni, hogy volt-e kiírva pályázat a hasznosításra, vagy eleve ezzel a céllal épült a ház. Azt egyelőre nem véleményezem, erre volt-e szüksége a városnak, várjunk vele egy kicsit.

Frissítés (2021.07.31.): a városházát 2020. év végén megkereste a pécsi illetőségű Nextroom Tervező Kft, hogy szeretné a még meg nem épült szolgáltatóházat kibérelni. Kávézó és szelfimúzeum üzemeltetése volt a céljuk. Havi nettó 520 ezer forintért. 2021. januárjában a szerződést aláírták. Ezt egy hónap múlva, februárban módosították, így már a  Budapest Seightseeing Kft és az Excelia Tours Kft is bérlő lett. A bérleti díjat nettó 524 ezerre emelték. Az összesen 968 nm összterületű ingatlant 2025.12.31-ig bérlik, ami újabb 5 évvel meghosszabbítható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9716616130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása