Egy lakossági fórum margójára

 Sóstó.

Nyíregyháza ékszerdoboza.

Fontos, hogy csinosítsuk, fejlesszük a magunk és a mások örömére is. Most is egy ilyen beruházáshoz kapcsolódóan hirdettek lakossági fórumot a városházára. A beruházás komplex, van benne mosdó kihelyezés, csapadékvíz-elvezetés és még számos dolog, amelyek megoldására szükség van. Van azonban egy pontja a beruházásnak, amely nem talált általános támogatásra, ez pedig nem más, mint a Svájci-lak mögé tervezett szökőkút kérdése.

Sajnos a lakossági fórum végeztével meg kellett állapítani, hogy mindenki vesztesként távozik. A beruházást képviselők nem tudták meggyőzni az érdeklődőket a szökőkút létjogosultságáról, a városlakók pedig rájöhettek, hogy érdemben ezt a beruházást már nem tudják befolyásolni.

 

Sajnos érdemi választ a konkrét kérdés ellenére sem kaptunk: mi indokolja azt, hogy ez a szökőkút megépüljön? Tekintve azt, hogy van már két másik szökőkút, amelyek egyébként szintén megújulnak a beruházás során. Érvként elhangzott, hogy a kérdéses terület ma kissé elhanyagolt és nem jól néz ki. Ezzel még akár egyet is lehetne érteni, de vajon erre az a legjobb megoldás, hogy odateszek egy 500 négyzetméteres szökőkutat, amelyet körbeveszek még 280 négyzetméter térburkolóval? Nincs semmilyen másik köztes módja? Úgy tűnik, a városvezetés szerint nincs.

Holott ez a sóstói terület már az elmúlt években is súlyos tájsebeket szerzett, hiszen megépült a négycsillagos szálloda, illetve mögötte a nagy parkoló. Értékes zöldfelületek estek áldozatául mindkét beruházásnak, miközben ezeket más úton-módon is meg lehetett volna valósítani, a zöldfelület sérelme nélkül – ez a hajó azonban már elment, ezen hiába lamentálunk.

Próbáljuk hát még menteni a menthetőt, a maradék erdős-ligetes részt, amitől Sóstó Sóstó.

Szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy a város vezetését képviselő Kósa Árpád polgármesteri kabinetvezető úr egyfajta politikai támadásként értékelte a szökőkutat kifogásoló hozzászólásokat, holott ezekben (felvétel készült róla, tehát ellenőrizhető) semmilyen politikai jellegű dolog nem hangzott el. További érvként hangzott el részükről, hogy a turizmus fellendítése miatt is fontos a szökőkút (melynek része fény- és hangjáték is), de nehezen hihető, hogy az a turista, aki két vendégéjszakát tölt el itt nálunk, tovább maradna egy szökőkút miatt. Egy olyan szökőkút miatt, ami értelemszerűen az év 7-8 hónapjában valószínűleg nem fog üzemelni, vagyis ebben az időszakban csak egy üres, sivár betonplacc lesz az egész terület. Ehhez képest a havi majd’ hárommilliós üzemeltetési költség nem is kevés…
Kósa úr azt is felrótta, hogy azok, akik most szót emeltek, miért voltak csendben a Korzó építésekor. Nos, a Korzó esetében azért emlékezzünk arra, hogy az egyik épület helyén a Videóház állt a régi, lepukkant buszpályaudvarral, a másik oldalon pedig egy elhanyagolt parkoló volt. Értékes zöldfelület sehol. Ilyen formán azt a területet Sóstóhoz hasonlítani olyan, mintha az almát hasonlítanánk a fakockához.

A beruházás kapcsán egyébként ötletként felmerült, hogy köztes megoldásként a szökőkút kerüljön a tóra, hasonlóan a Bujtoshoz. Ezzel a megoldással mindenki jól járna, hiszen a városnak teljesül a beruházás, megépül a szökőkút, megmarad a fény- és hangjáték, vagyis a turistacsalogató attrakció, viszont a zöldfelületért aggódók is elégedettek lehetnek, hiszen egy megfelelő tereprendezés után ugyanúgy megmaradhat a Svájci Lak mögötti árnyas-ligetes terület. Mi több, még a tó is jól jár, hiszen a szökőkút segíthet az oxigén-háztartás rendbe tételében.

Sajnos erre a felvetésre semmilyen reakció nem érkezett a városi elöljárók részéről. Sőt, egy ponton elhangzott, hogy érdemben ezen a beruházáson már nem lehet változtatni. Ekkor válhatott világossá mindenki számára, hogy ez a lakossági fórum nem több egy kötelező körnél. Ahogy pedig telt az idő, a kabinetfőnök úr mintha egyre türelmetlenebbé vált volna. Végül olyan kijelentésre ragadtatta magát, miszerint a szökőkút ellen kifogást emelők a közösségi médiában lettek felkészítve arra, hogy eljöjjenek és szót emeljenek. A zömmel idősebb korosztályból álló résztvevők ezen alaposan felháborodtak. Joggal.

Úgy érzem, hogy azt nem sikerült megérteniük a beruházást képviselőknek, hogy akik szót emeltek a szökőkút ellen, azok nem magát a teljes beruházást kifogásolták. A beruházásra szükség van. A parkolók kellenek, a csapadékvíz-elvezetésre szükség van stb. Ezeket nem is kifogásolta senki. Egy dologra nincs szükség: egy 500 négyzetméteres szökőkútra, körülötte 280 négyzetméter térkővel. Helyette rendezett, gyepesített, gondozott parkra van szükség, hogy megőrizzük azt, ami Sóstóból még megmaradt.

Hogy van-e még bármilyen mód arra, hogy megpróbáljuk jobb belátásra bírni a döntéshozókat, ezt még vizsgálni kell. Nem tudjuk, mi értelme van lakossági fórumot összehívni, ha az ott megjelenők szemmel látható többségi véleményét végül nem veszik figyelembe. Azonban reméljük, hogy nem itt fog véget érni az új sóstói szökőkútról szóló társadalmi párbeszéd.

A rögzített felvétel első tíz perce itt tekinthető meg, ahol a teljes beruházást mutatják be.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr4316390394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása