Tud-e mindenről a vezetőség a kórházban?

Felelősséggel tartozik-e minden ott dolgozóért egy intézmény igazgatója, vezetősége? Mindenkiért, aki az ő általuk vezetett intézményben munkát végez, az intézmény megfelelő működését biztosítja? Tisztában kell-e lennie, hogy az intézményében kit és milyen munkaszerződésekkel foglalkoztatnak az ő általa megbízott cégek, vagy az teljes mértékben a megbízott cég felelőssége? Talán ez nem is jogi, inkább morális, emberi kérdés. De lehetnek olyan aspektusai, amik súrolják a jogi határokat.

2008. őszén közbeszerzés útján határozatlan(!) időre szerződést kötött a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház a budapesti székhelyű Top Cop Security Zrt.-vel. Az akkor megkötött szerződés szerint az éves árváltozás mértéke a KSH inflációs ráta %-ában, 10, 20, 30,stb. százalék. Ezt 2018. környékén felülbírálhatták, mert a 2018-as Közbeszerzési értesítőben a 16681/2018-as iktatószám alatt ajánlatot kértek. Immáron a megyében lévő összes kórház őrző-védő feladataira. Milliárdos tételről van szó!


2018.09.04-én adták fel a közbeszerzési dokumentumokat. Ezt ezután öt alkalommal megváltoztatták, ami a pályázóknál úgy tűnik, egy kis kavarodást okozhatott. Végül érvénytelenítették a kiírást "a bontási jegyzőkönyvben feltüntetett, rendelkezésre álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez." A döntés ellen egy cég, a Top Cop Security emelte fel szavát és levelezésbe kezdtek. A Top Cop Security szerint a nyíregyházi kórház, azaz a kiíró megsértette az alábbi jogszabályokat:


Kbt. 2. § (1) A közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő köteles biztosítani, a gazdasági szereplő pedig tiszteletben tartani a verseny tisztaságát, átláthatóságát és nyilvánosságát.
(2) Az ajánlatkérőnek esélyegyenlőséget és egyenlő bánásmódot kell biztosítania a gazdasági szereplők számára.

Később még hivatkoznak arra is, hogy a módosítások után nem hosszabbították meg az ajánlattételi határidőt, benyújtás előtt 1-2 nappal még voltak módosítások. Mi lett ennek a vége? A kórházat a Közbeszerzési Döntőbizottság megbüntette 7,241 millió forintra és az őrző-védő tevékenységet azóta is a Top Cop Security végzi.
A cég lassan 13 éve végez szerződés szerint őrző-védő tevékenységet a kórház nyíregyházi telephelyein. A Top Cop Security emblémája ki van rakva a kórházban több helyen is. Az őrző-védő emberek a Top Cop emblémázott formaruháját viselik, kétséget sem hagyva afelől, ki védi a kórházat.top1.jpg

Tóth Imre műszaki igazgató adományt vesz át Szopkó Lászlótól (Top Cop Security), bal oldalon a biztonsági őr ruházata. Fotó: Facebook, Top Cop Security

top2.jpg
Így néz ki közelebbről. Fotó: Facebook, Top Cop Security


B. Tibor 2015-ben került a kórházba biztonsági őr állásba. Az állást a Top Cop Security hirdette meg. Azonban a munkába állást megelőzően a Top Cop Security területi igazgatója (Sz. István) egy másik cég által elkészített munkaszerződést íratott vele alá. A hivatalos foglalkoztató így nem a Top Cop Security, hanem annak egy alvállalkozója lett. A szolgálati beosztást, a munkaruhát, parancsokat a Top Cop Security adta a területi képviselőjén keresztül.top3.jpgtop4.jpg

A foglalkoztató cégek vezetőit, tulajdonosait a kórházi vagyonőrök egyetlen alkalommal látták, de kétségeik merültek fel, hogy van valami komolyabb közük a dologhoz. A Top Cop Security helyi embere, Sz. István vezette őket körbe a kórházban egy alkalommal.

2015. óta közel hat év telt el és ez idő alatt a kórházban dolgozó őrző-védő munkavállalókat 12(!) cég foglalkoztatta. Ezek a Top Cop Security alvállalkozói lehettek, mert a biztonsági őröknek továbbra is Top Cop ruhában kellett járniuk, Top Cop pecsétes munkabeosztásuk volt és a Top Cop területi igazgatója hozta-vitte a híreket, a munkaszerződéseket a fent említett 12 cég nevében. Erről fejléces papírok, e-mail címek árulkodnak.top5.jpg


Ezekről a cégekről az áttekintő táblázat

Cég neve Mettől Meddig Tulajdonos
Brook-Shield Kft. 2015.02.09 2015.03.31 Plachi Tibor, Isaszeg
Kiss Dávid, Szerencs
Horváth Norbert, Kazincbarcika
Czoftis 2015 Kft. 2015.04.01. 2015.08.31 Dobsa Gina, Budapest
Erdélyi József, Tura, 2015.12-től
Tóth Szabolcs, 2015.12-től
Chain Lock 2015 Kft. 2015.09.01. 2016.04.30 Szalai György, Isaszeg
Horváth Csaba, Tiszaeszlár
Avebor Sec Kft. 2016.05.01. 2017.01.31. Moravecz László, Isaszeg
Lahur Service Kft. 2017.02.01. 2017.05.31. Batu István László, Gyál
Erdélyi József, Tura
Tóth Szabolcs,
Needpower One Kft. 2017.06.01. 2017.10.31. Farkas László, Polgár,
Tóth Szabolcs, Tatabánya
Kelara Plus Kft. 2017.11.01. 2018.07.31. Marynka Hainal, Tiszaújlak
Toldi Etelka, Polgár
Védvonal Security Kft. 2018.08.01. 2018.12.31. Kovalcsek Barnabás
Egressy Tamás Miklós
Nagy Attila Csaba
Cserna Gábriel, Isaszeg
Varha Lídia, Munkács, 2019 óta
Thár jo Sec Kft. Tóth Katalin
Watch Tower Security Kft. Petrovic Zarko
Etalon Bázis Kft.
NG Finance Kft. Kazi Zoltán
Etalon Bázis Kft.
Pannon Idea Szolg. Kft. Nádaskay Alexandra, Isaszeg

Van-e valami közös a Top Cop Security alvállalkozói között? Van. A képről leolvasható, több isaszegi van benne, (5 fő, a 8 cégben), T. Szabolcs és E. József több cégben is benne van. A tulajdonosok, vagy annak álcázott strómanok kistelepülések eldugott utcáiba vannak bejelentve.
A képen szereplő alvállalkozó cégekről kiderült, a kórházban őrző-védőként alkalmazott embereket nem jelentette be, nyugdíj és 
egyéb járulékot nem fizettek utánuk. Erről az alkalmazottaknak hivatalos NAV papírjaik vannak. A fizetéseket utalták a cégek, de közterheket "elfelejtettek" fizetni a munkavállalók után. A cégeket hívhatjuk bukó cégeknek, amiket csak azzal a céllal hoztak létre, hogy a fővállalkozó Top Cop Security és az alkalmazott között ne legyen jogilag kapcsolat? Így ha valami gond van, akkor a Top Cop Securityt nem lehet besározni. Gond volt/van!
A dolog a munkaügyi bíróság előtt van. Az elmaradt járulékokat, ki nem fizetett szabadságokat, túlórákat szeretnék megkapni a kórházban foglalkoztatott vagyonőrök. A bebuktatott cégeknél ezt lehetetlen elérni, ezért a Top Cop Security-nél próbálkoznak. A Top Cop Security védekezése arra épül, nekik semmi közük jogilag a munkavállalókhoz. Sőt, Sz. Istvánhoz sem. Ahhoz, aki a Top Cop nevében, pecsétjével a munkabeosztást, munkaszerződéseket hozta-vitte. Vitatható, mert céges kocsival jár, területi igazgató státuszt használ levelezésében.

top6.jpgKórházi e-mail címek és Sz. István top cop-os címe.

top7.jpgSz. István céges kocsija a kórház parkolójában.

A bejegyzés legelején feltettem a kérdést, hogy a kórház vezetésének, a főigazgatónak és a Top Coppal kapcsolatban álló Tóth Imre műszaki igazgatónak vajon van-e felelőssége ebben az ügyben. Van-e annak valamilyen hatása az ügyre, hogy az azóta elhunyt főigazgató a Fidesz nyíregyházi frakcióját vezette, a műszaki igazgató pedig ebben a frakcióban ül? Van-e hatása az ügyre, hogy a Top Cop Security legnagyobb részvényese a balatonfüredi KDNP elnöke?

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8116390350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása