Nyomoznak a tiszabecsi bányatelek ügyében

 Év elején volt már egy bejegyzésünk arról, hogy Mészáros Lőrinc Natura 2000 területen nyitna bányákat. Ez akkor napvilágra került, nyilatkoztunk több sajtónak is, országos visszhangja lett. Hogy ez, vagy valami más lehet az oka, végül nem ott nyitott bányát.

tiszabecs-meszaros.jpg

Fotó: ©Körmendy Regina/Tiszabecs, Nyugati kavicsbánya

Ott élő érintettek kerestek meg bennünket a jelenleg is folyó árapasztó tározó építésével kapcsolatban. Elmondásuk szerint a víztározó megépítéséhez kapcsolódó nyersanyagbányászati tevékenység keretében egy olyan területen is engedélyezték a hatóságok a homok- és kavicsbányászatot Tiszabecs külterületén, amely osztatlan közös tulajdonban áll, és amelynek tulajdonosai nem járultak hozzá egyöntetűen, hogy a földjükön bányát nyissanak. Ahogyan az a rendőrségi nyomozás során kiderült, a tulajdonosok egy részének aláírását bizonyítottan hamisítással szerezték meg az érdekeltek, ennek ellenére az érintett hatóságok - talán amiatt, hogy az építési beruházás és a bányászat is Mészáros Lőrinc érdekkörében történik - nem csak elfogadták a hamisított aláírásokat, de utólag sem akarnak érvényt szerezni a jognak, ezért a bányászat ma is zavartalanul folytatódik.

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő volt a segítségünkre, aki kérdést intézet az ügyben dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterhez.

Kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, hogyan folyhat bányászati tevékenység egy osztatlan közös tulajdonú telken a tulajdonosok mindegyikének hozzájárulása nélkül, és hogyan tekinthetik az illetékes hatóságok megadottnak a tulajdonosi hozzájárulásokat, ha azok legalább egy esetben bizonyíthatóan nem tükrözik a földterületek tulajdonosainak szándékát. Kérem tájékoztasson arról is, milyen eljárást kíván indítani az egyértelmű jogsértés felszámolása, a törvényes állapotok felszámolása érdekében.

A minisztérium válasza rövid és velős volt, ami szerint az ügyben jelenleg nyomozás folyik és erre való tekintettel nem tudnak bővebb felvilágosítást adni az ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr4616390366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása