Mészáros Lőrinc bányái a megyénkben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye árvízi szempontból veszélyeztetett terület, ezért szükség van egy árapasztó tározóra a Felső-Tiszán.

Sok alkalommal íródott az árvizek történelme ezen a tájon. Legutóbb 2001-ben, amikor a Bereg egy része került víz alá. Közel húsz évvel a pusztító áradás után eljutottunk oda, hogy foglalkozunk gyakorlatban is a dologgal. A munkára eredetileg 18 milliárdot szántak, de a Mészáros és Mészáros Kft, a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Zrt-vel konzorciumban végül 7 milliárd forinttal többért vállalta a munkát. Gondolná az ember, jobb anyagra, munkára költenék a pénzt. Nos, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályra beadott dokumentációk egyik kulcsmondata, hogy a homokot (valójában kőzetlisztet) nem szeretnék vásárolni, inkább kitermelik maguk. Ehhez két bányaterületet nyitnának meg.

83517840_797443897438949_6757351731325042688_o.jpg

Az egyik bánya Natura 2000 terület, Különleges Madárvédelmi Terület, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része, valamint az Ökológiai Hálózat „magterület” kategóriába tartozó részén fekszik. Az ingatlanon tervezett “sekély, külszíni művelésű bánya” területe 8,5 hektár. A bányaterületről a kitermelésre tervezett nyersanyag 400 ezer tonna per év. A terület a sérülékeny földtani környezetű Szatmárcseke-Tiszakóród Távlati Vízbázis H-6090-12/2004. sz.
határozattal kijelölt hidrogeológiai védőövezete B zónáján belül helyezkedik el.

A másik bánya teljes területe 23 hektár, szintén Natura 2000-res terület, Különleges Madárvédelmi Terület, a Szatmár-Beregi tájvédelmi körzet része, magterület kategóriás. Elsősorban gyakori, elterjedt madárfajok számára nyújt fészkelőhelyet. A bányaterületről a kitermelésre tervezett nyersanyag 1 millió tonna per év lesz. A terület a sérülékeny földtani környezetű Szatmárcseke-Tiszakóród Távlati Vízbázis H-6090-12/2004. sz.   határozattal kijelölt hidrogeológiai védőövezete B zónáján belül helyezkedik el. 

Január 17-én közmeghallgatás volt az ügyben a fent említett főosztályon. Az érintett területről, Tiszakóródról ketten jöttek, kérdést csak ők tehettek fel. A Momentum képviselőjeként csak arra volt jogom, hogy jelen lehessek. Utólag azonban tehettem fel kérdéseket a Mészáros és Mészáros Kft. megbízott képviselőjének.

A hatástanulmányokat figyelmesen elolvastam. A Mészáros és Mészáros Kft. által felkért szakértők azt állapították meg, hogy semmi akadálya nincsen a bánya létesítésének, sőt az egyik esetben még jó is lesz, hogy ott marad egy 2-3 méter mély tószerűség. Egy akadálya azonban mégis volt/van. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága még nem bólintott rá arra, hogy a területet átminősítsék. Erre kérdeztem rá. A határidők szerint az Igazgatóságnak erre még 4-5 napja volt január 17-én, mert a törvény szerint a cég beadványát a Főosztálynak január 23-ig el kellett bírálnia. A cég képviselője azt mondta, ha nem kapnak engedélyt az átminősítésre, akkor 60 nappal meg lehet hosszabbítani az ügyet. Nos, a Főosztály weblapja szerint most ismét adtak be kérelmet három másik bányára, ami nem érint Natura 2000-es területet. Hogy az eddigi felhajtásnak, amit csináltunk van-e köze az új bányakérelmekhez, az hamarosan kiderül.

Az RTL-Klub beszámolója a meghallgatásról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr3016390440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása