Építményadó

Önkormányzati képviselőként fontosnak tartom, hogy a Nyíregyházán működő vállalkozásokkal partneri viszonya legyen a városházának. Olyan kapcsolatra kell törekedni, ami a városnak és az itt működő cégeknek is előnyös. Ne legyen a kapcsolat részrehajló, legyen igazságos és átlátható. Az építményadónak ezért is néztem utána az elmúlt fél évben. 

Magyarországon az önkormányzatoknak lehetősége van vagyonalapú adókat kivetni. Ez az építményadó és telekadó formájában ölt testet. Még 1991-92-ben döntöttek erről, meghagyva azt a lehetőséget, hogy területalapú, vagy forgalmi érték alapú (korrigált forgalmi érték) adóztatás legyen. Hazánkban nagyjából 3 200 önkormányzat működik, melyek 99,7%-ában területalapú építményadót vetnek ki.

A Nyíregyházán is érvényben lévő (1993.01.01-től) korrigált forgalmi érték alapú adóztatásnak megvan az a hátránya, hogy elvárják a tulajdonostól, hogy a piaci értéket éves szinten jól becsülje meg és az után adózzon. Az önkormányzatnál pedig ezt valahogyan ellenőrizzék. Van-e erre kapacitás? Kétlem. Minden tulajdonos évente megbecsüli az ingatlanja forgalmi értékét? És pontosan? Kétlem. Akárhogy is nézzük, ez rengeteg visszaélésre ad lehetőséget. Vagy a túladóztatással, vagy elmaradt bevételekkel szembesülhetünk. Emellett lehetőség van arra, hogy az "aluladóztatás" teret kapjon olyan ingatlanoknál, amik "közel állnak" városházi emberek szívéhez. Hogy van-e itt ilyen? Nem tudhatom.

Utánanéztem nagyobb településeken és megyeszékhelyeken mi a helyzet az építményadókkal. Az alábbi táblázatban feltüntettem, hogy milyen alapú, mekkora a mértéke, mire van mentesség és a település lakóira vetítve mennyi az építményadó éves bevétele.

Település Építményadó alapja Mértéke Mentesség Egy főre eső éves bevétel
Nyíregyháza forgalmi érték 2,6% Lakás 25 400 Ft
Debrecen terület 750 Ft/nm Lakás 14 300 Ft
Miskolc terület 1 700 Ft/nm Lakás 24 050 Ft
Szolnok terület 1 290 Ft/nm Lakás 22 500 Ft
Szeged terület 1 845 Ft/nm Lakás 20 060 Ft
Békéscsaba terület 1 200 Ft/nm Lakás 8 000 Ft
Eger terület 1 700 Ft/nm Lakás 19 400 Ft
Kecskemét terület 600 Ft/nm Lakás 14 300 Ft
Szekszárd terület 250 Ft/nm Lakás 14 700 Ft
Pécs terület 1 840 Ft/nm Lakás 19 100 Ft
Kaposvár terület 1 853 Ft/nm Lakás 12 900 Ft
Szombathely terület 1 500 Ft/nm Lakás 15 400 Ft
Sopron terület 900 Ft/nm Lakás 16 130 Ft
Győr terület 900 Ft/nm Lakás 26 744 Ft
Tatabánya terület 1 730 Ft/nm Lakás 21 200 Ft

 

Vegyük figyelembe, hogy Nyíregyháza és Békéscsaba ezek közül nem jár az élen a GDP előállításban, sőt az országos GDP átlag fele jut csak ránk! Ehhez képest az egy főre eső építményadó bevétel kiugróan magas.

Ez az önkormányzatnak jó, hiszen a sok kormányzati elvonás után jól jön a pénz. Nyíregyházán ez 3 milliárd forint éves szinten. De vajon jó-e és igazságos-e a helyi vállalkozásoknak? Azoknak, akik az éhenhalás ellen egy kis garázsban tartják szinten magukat? Nekik ez nem jó és a többség ide tartozik.

A mi javaslatunk az, hogy Nyíregyháza MJV önkormányzata végezzen számításokat, hogy a területalapú építményadóra való áttérés milyen bevételváltozást hozna a város költségvetésében. Ehhez az alábbiakra van szükség:

  • vállalkozás céljára használt ingatlanok alapterülete összesen
  • adózók száma
  • a vállalkozások foglalkoztatottjainak száma (egy esetleges többkulcsos adóztatáshoz)

Ha rendszeresen ellenőrzik a forgalmi értéket, akkor az alapterület összege rögtön kinyerhető, hiszen mi alapján becsülnek értéket. A területalapút igazságosabbnak, nyomonkövethetőbbnek, kezelhetőbbnek és pontosabb adóalapnak gondoljuk, így szorgalmazzuk az erre való áttérést.

Forrás:

  • https://hakka.allamkincstar.gov.hu/Default.aspx
  • Helyi adó tv. 1990 évi C törvény a helyi adókról, II. fejezet, 11§-15§
  • Nyíregyháza MJV  35/2017.(XII.1.) önkormányzati rendelete az építményadóról
  • városok honlapján szereplő költségvetési rendeletek

építményadó Nyíregyháza.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8416599890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása