Nyíregyházi aranyifjak milliók és már milliárdok közelében - I. rész

Nyíregyházi aranyifjak milliók és már milliárdok közelében.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, az emberek többségét nem érdekli, vagy nem tudja a saját zsebéhez mérni azokat a milliárdokat, amiket az unalomig ismételt Mészáros, Garancsi, stb. "üzletemberek" nevéhez kötnek. Országos szinten űzik az adófizetői pénzek kitalicskázását, lassan már csak legyintünk. De ne legyenek kétségeink afelől, hogy ez nem megy másként megyei, települési szinteken. Vannak az örök közbeszerzési nyertesek és vannak a minden pályázati pénzt megkapó "szerencsések". Utóbbiakról írok most.

Mi kell ahhoz, hogy valaki az elmúlt 10-11 év szerencsés pályázói közé tartozzon? Kapcsolat. Kapcsolat a pályázat kiírójával, elbírálójával vagy annak feletteseivel. Nyíregyházán 8-9 éve minden évben 25 millió forintot osztanak szét a pályázó civil szervezetek között. Ez nem tűnik sok pénznek és ahhoz képest, hány pályázó van, tényleg sok esetben maximum egy esemény megrendezésére alkalmas összeget kapnak. Jellemzően 50-150 ezer forint között. De ha a szerencsések közé tartozik valaki, akkor felmehet 250-300 ezerre is ez az összeg. Főleg, ha cserébe a Fidesz érdekeit szolgálod a pályázatban vállaltakkal.

Nyíregyháza minden évben több nagy rendezvényt szervez (Városnap, Helló Nyíregyháza, Tirpák fesztivál, Böllér fesztivál, VIDOR). Ezek a rendezvények kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy kisebb civil szervezetek EU-s pályázaton elnyert pénzüket elszámolhassák (tisztára mossák?) úgy, hogy több oldalas jelenléti ívet adnak be. Egyes kirakodók fizetnek a helyért, egyes civil szervezeteknek milliókat fizetnek pályázat keretében és így vesznek részt ezeken a város által szervezett és fizetett rendezvényeken. Ügyes gondolat, jó ötlet!

2019. őszén az akkori Tirpák fesztiválon a kóstoló jegy vásárlásakor kérték, írjunk alá egy jelenléti ívet. Micsoda? Ki kéri, milyen céllal és mire fogják felhasználni a nevemet, aláírásomat? Sokan szolgalelkűen, kérdés nélkül írták alá az ívet. Összeszedtem az íveket és bementem a VIP sátorba, ahol hosszú percek után sem kaptam magyarázatot arra, miért kell ezt aláírni. Városi rendezvényről van szó és a városlakók jelenléti ívet írjanak alá? Erről facebook bejegyzés is született.

Pár hétnek és néhány segítő szándékú beszélgetésnek kellett megtörténnie ahhoz, hogy megértsem, mi is történt a 2019-es Tirpák fesztiválon az aláírásgyűjtés alkalmával. Van néhány egyesület, alapítvány, egyéb civil szervezet, ami városi, EU-s és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től egészen szép pénzeket kap, amiket valahogyan el kell számolni. Ehhez jól jön egy városi rendezvény, ahol könnyű összeszedni több száz, esetleg ezer aláírást jelenléti ívre. Az, hogy a rendezvényt nem a pályázati pénzekből szervezték és a jelenlévők nem ezért jöttek, soha nem derül ki. Hacsak utána nem nézünk ezeknek a dolgoknak. Utánanéztünk és olyat is találtunk, amire nem számítottunk.

kep1.jpg

Nem véletlen a dátum és helyszín azonossága!

A következő részben megírom, kikről van szó és milyen mélyen nyúltak a zsírosbödönbe, sikerült-e ingatlant vásárolni a pénzből. Meddig érnek a szálak, melyik párt ifjúsági szervezetéből nőttek ki. Nyíregyházi aranyifjak milliók és már milliárdok közelében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr3116457276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása