Vásárosnaményi kórház bezárása - miért leszünk ott?

 A Bereg szívében lévő kórház szolgáltatásainak visszavágása nem először kerül napirendre. Hogyan jutottunk ide és kinek a felelőssége, hogy az utóbbi évtizedben nem történt előremutató elmozdulás? A Momentum megyei szervezete miért lesz ott a következő tüntetésen?

Vásárosnaményban 1952-ben kezdte meg működését a Járási Szülőotthon, amely némileg kibővülve 1958. október 6-ától már mint kórház fogadta a betegeket. Az akkori viszonyokat jól jellemzi néhány adat. Az intézményben két orvos dolgozott, egy belgyógyász és egy gyermekgyógyász. 80 kórházi ágyon történt ellátás.vk2.jpg

1966-ban átadták az új 3 emeletes kórházat, amelyben helyet kapott a belgyógyászat, a sebészet, a szülészet és a gyermekgyógyászat, valamint a laboratórium és a röntgen.vk1.jpg Ekkorra a kórházi ágyak száma 235 lett. Az intézmény a 70-es évek végére a megye egyik legjobb kórháza lett, később viszont a környező kórházak megerősödése miatt veszített felvevőterületéből, egyre kevesebb beteget látott el.

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1996. február 23-án Közgyűlési Határozattal létrehozta a Szatmár-Beregi Kórházat az addig önálló városi kórházként működő Fehérgyarmati Városi Kórház és Vásárosnaményi Városi Kórház egyesítésével, azok tulajdonba vételével.

A gazdaságosabb működés érdekében központosította az igazgatási és szakmai, gazdasági, műszaki háttér-szolgáltatási feladatok végzését.  Természetesen az egymástól 28 km-re lévő intézmények funkcióit egyesíteni lehetetlen, feladatmegosztásokra azonban volt lehetőség. A telephelyek között a személyi átjárhatóság feltételei biztosítottak, a dolgozói átjárás a kórház saját kisbuszával történik. A sebészeti, nőgyógyászati, valamint gyermekosztály székhelye is Fehérgyarmaton van, míg Vásárosnaményban részlegük működik. A műtétek után a betegeket a vásárosnaményi telephelyen is ápolhatják, hogy közel lehessenek a látogatóikhoz.

A vásárosnaményi sterilizálási feladatokat is a Fehérgyarmaton megvalósított Központi Sterilizáló látja el. Teljes lefedést biztosít minden sterilizálási formát illetően a benne elhelyezett géppark.

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2009. február 26-i ülésén határozott a fenntartása alá tartozó egészségügyi intézmények (Jósa András Oktató Kórház, Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő, Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház) integrációjáról.

A Megyei Közgyűlés 2009. április 29-i döntése értelmében a  három újonnan létrejövő nonprofit társaság irányítását egyetlen csúcsszervezetbe integrálták, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt.-be.

2013. január 1-től a Holding Zrt. újabb döntése értelmében a vásárosnaményi kórház beolvadt a Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft-be és egy kórházként, Szatmár-Beregi Kórházak Nonprofit Kft. néven működött tovább. 2013. április 1-jével ismét tulajdonosi változás következett be, kormányzati döntés értelmében a Kft-ket megszüntették, költségvetési intézménnyé alakították át, és a már új, egyesített két kórház beolvadásával megalakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, melynek a megye valamennyi kórháza (kivéve a Kisvárdai Kórház) tagja lett.

vk11.jpg

Az utóbbi években egyre inkább elveszítette kórház jellegét és inkább szakrendelőként üzemelt. A sürgősségi osztály egyik pillanatról a másikra megszűnt. Illetékesek szerint csak átmenetileg, de inkább véglegesnek tűnik a dolog.

2020. márciusában elérte Magyarországot és a vásárosnaményi kórházat is a COVID-19-cel járó veszélyhelyzet kihirdetése. A vásárosnaményi Kórházban átmenetileg szüneteltetik a belgyógyászati és gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátást és szakorvosi ügyeletet. Ez idő alatt a gyermek-­sürgősségi ellátást a Fehérgyarmati Kórház Gyermekgyógyászati Osztálya biztosítja. A vásárosnaményi és fehérgyarmati térség felnőtt lakosainak sürgősségi ellátását pedig átmenetileg a Mátészalkai Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya végzi.

A 2020. júniusi veszélyhelyzet lefújása után a fekvőbeteg osztályok nem nyitottak ki. A vásárosnaményiak joggal tartanak attól, hogy be akarják zárni a kórházukat, elvéve ezzel 140 krónikus, rehabilitációs, ápolási, bel-, és gyermekgyógyászati ágyat. "Ezzel nagyjából negyvenezer ember maradna kórházi fekvőbeteg-ellátás nélkül, rákényszerülve arra, hogy távol, más városokban kezeltesse magát. A beregi térség elszegényedő, idősödő, beteg embereire aránytalanul nagy terhet róna a felesleges utaztatás és időtöltés, amit a tömegközlekedés silány járatszámai csak felerősítenek, tovább fokoznak." [2] Ez utóbbi egyértelműen Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő és helyi hűbérúr felelőssége.

2020.08.01-én Dr. Sápi Mónika szervezésével megvolt az első tüntetés a kórház fekvőbeteg osztályainak újranyitásáért. Ott volt dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Lukácsi Katalin MMM elnökségi tag.

 

Mit mond a polgármester és mit a kórház vezetése

Filep Sándor polgármester felháborodott azon, hogy vannak polgárok, akik féltik Vásárosnamény kórházát. Minden híresztelést kacsának minősített és két hangfelvételen is üzent. A kórházat nem fogják bezárni, változatlan formában újranyit. Erről Dr. Adorján Gusztáv főigazgatóval többször egyeztetett. Hangfelvétel itt és itt.

Dr. Sápi Mónika, a kórházért aggódók és harcolók szervezője levélben fordult Dr. Adorján Gusztávhoz, melyre az alábbi válasz érkezett:

"Tisztelt Dr. Sápi Mónika!
Dr. Adorján Gusztáv főigazgató úr megbízásából tájékoztatom, hogy a
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
vásárosnaményi telephelyén 2020. augusztus 06-án a járványhelyzetről,
a következő hetek feladatáról és a fekvőbeteg ellátások újraindításáról
az érintett dolgozók tájékoztatása a Kórházparancsnok részvételével
megtörtént.
A járóbeteg ellátás folyamatosan a térség lakosainak rendelkezésére áll.
A fekvőbeteg ellátások ütemezett újraindításáról a lakosságot időben
tájékoztatni fogjuk.
Tisztelettel:
Rédei Gabriella
adatszolgáltatási koordinátor"

Nem a főigazgató válaszolt, egy adatszolgálatási koordinátor! Egy kórházbezárás ügyében! Ez az egyik ok, amiért pénteken a Momentum megyei szervezete is ott lesz a tüntetésen. A fideszes pökhendi, cinikus, lekezelő válaszokból, viselkedésből elegünk van.

Mi a mások oka, hogy megyünk? Tilki Attila a térség fideszes országgyűlési képviselője nyilvánosan nem hallatta még a hangját az ügyben. Legalábbis nyilvánosan. Ajtók mögött, idegesen becsapott ajtók mögött már annál inkább. Ebből a megfélemlítésből is elegünk van, ezért 2020.08.14-én  16:00-kor ott leszünk a tüntetésen mi is!

A szervező, dr. Sápi Mónika felhívása önmagáért beszél:
A kórházunk vezetése teljesen hülyének néz bennünket. Miután az augusztus 10-i határidő eredménytelenül telt el, bejelentettem az újabb demonstrációnk napját a rendőrségen.

Bízom benne, hogy nem lesz semmilyen akadálya, hogy 2020. augusztus 14-én ezen a héten pénteken 15:45-től ismét odaálljunk a kórházunk elé és hallassuk a hangunkat.

Senkit nem rúgtak ki a munkahelyéről aki ott volt az első tüntetésen és senki ne higgye azt, hogy nem jöhet el, mert valakik megtiltották! Semmit nem tiltott meg SENKI! KÖZÜGY a kórházunk sorsa, mindenkinek a közös ügye. Pártállástól függetlenül mindenkinek ott a helye pénteken. Ne hagyjátok magatokat félrevezetni pár okoskodó ember miatt!

Ha a múltkor otthon maradtál, most ne tedd! Olyan felszólalások lesznek, hogy csak ámulni fogsz:)

Legyünk MÉG TÖBBEN ÉS LEGYÜNK MÉG HANGOSABBAK!

Ugye ott leszel?

 

Források:

1: A kórház honlapja

2. Népszava

3. Nem adjuk a kórházunkat! Facebook csoport

A képek a kórház archívumából származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9116390390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása