A család, az család

Még ha nem is értenek egyet a Fidesz emberei a címmel jelzett mozgalommal, valahol mélyen ők is így gondolják. 2008 után a NER polipjának csápjai a közbeszerzések számának és az uniós támogatások mértékének növekedésével arányosan nyúltak egyre mélyebben az ország kisebb települései felé.

Az orbáni szalámipolitika egyik első szelete volt a Juhász Péter vezette Együtt, amely 2018-ban került feloszlatásra, de Juhász nem zárkózott el a politikától, mindezt talán erősítette, hogy támogatásokból sikerült visszafizetniük a 150 millió forintos büntetést a választási eredmény után.

Minden kezdet nehéz, főleg, ha korlátozzák a kampányköltekezést

A napokban Nagy Szilárddal, Kengyel korábbi, Fidesz által támogatott polgármesterével készített interjút. Nem véletlenül csenghet ismerősen a neve, hiszen az ő közreműködésével nyert nyilvánosságot a Boldog István által vezetett elosztási rendszer, NER kompatibilis kifejezéssel kiskirályság, működésének, működtetésének ismertetése. A 3 500 főt számláló település Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén helyezkedik el, elsőre nem is tűnik úgy, hogy százmilliós, akár milliárdos ügyletek színhelye lehetne, de mégis. A 2010-es választások idején Fehér Andorral került kapcsolatba, aki akkor még a választási körzetük országgyűlési képviselője volt, Boldog István a körzetek összevonásakor lett a választókerület elnöke, akinek ötlete alapján jött létre a KöTI (Körös-Tisza-térség) Mente Egyesület, Fehér Petra elnökletével. Később a települések támogatásából kiadták a KöTi Mente magazint, melyben a települések hirdetési felületeket vásároltak, de a kiadványban, kezdetben róluk is szólt a kiadvány jelentős része, azonban ahogy telt-múlt az idő visszaesett a megjelenések száma és egyre többször szerepelt az oldalakon Boldog István, sokkal inkább tűnt az ő kampányanyagának, mintsem települési lapnak. Mindezt tovább gondolva, képzéseket is tartottak az egyesületet támogató polgármesterek némelyikének, ezeket Jankó Szabolcs (Zákány polgármestere és Boldog István tanácsadója) és felesége vezette, ők hívták életre magát a magazint is. 10-12 fő vett részt ezeken a “fejtágításokon”, melyeken többek között arról esett szó, hogy hogyan kell ellenségképet gyártani a Jobbikból, ezen előadásokat kiszámlázták a az önkormányzatok részére továbbképzés címén.

Amikor a polip nyújtózni kezd

Lassan, de annál biztosabban elkezdték behálózni a településeket, az Európai Uniótól érkező támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül osztották szét, leginkább “topos pályázatok”-ként emlegetik a mindennapokban. Boldog Istvánnal egyeztette, hogy az általa vezetett településnek milyen fejlesztésekhez van szüksége támogatásra. Nagy Szilárd elmondása szerint Boldog azt mondta, megtoldja további három pályázattal ezeket és rendben lesznek, egy telefonhívást fog kapni, hogy egyeztessék a részleteket. A beszélgetés le is zajlott, H. Kornél hívta, aki egy a Bagi-majort Kengyellel összekötő kerékpárútról akart beszélni, 500 millió forintos összegben, tájékoztatta, hogy ki lesz a projektmenedzsere, a kivitelező, mivel nem lépték túl a 8 milliós keretet, elegendő volt három céget “versenyeztetni”, azért csak idézőjelesen, mert mindegyiket H. Kornélék biztosították.

boldog-istvan.jpg

Boldog István a parlament folyosóján

A hívás után megkereste őket egy nyíregyházi vállalkozó, akivel korábban volt kapcsolata Kengyel önkormányzatának, hogy ott járt nála “Boldog táskás embere”, H. Kornél. Azt mondta neki, hogy őt választják kivitelezőnek, mindössze annyi a feltétel, hogy az 500 milliós költsége felét vissza kellene juttatni H. Kornél részére. A vállalkozó jelezte, hogy a korábbi sikeres munka ellenére, ezen az áron nem tudják vállalni a kivitelezést. Nagy Szilárd ezúton tájékoztatta Boldog Istvánt, hogy ő ebben a rendszerben nem kíván részt venni. Teltek a napok és érkezett egy értesítés a Magyar Államkincstártól, hogy az általuk beadott és befogadott (rendben talált) 6 projektből négyet formai kifogás miatt elutasítanak. Az ilyen jellegű hibákat még a befogadás előtt jelezni szokták a pályázóknak, akiknek lehetőségük van a korrekcióra, de ekkor csak elutasítást kaptak. Holott Boldog Istvánnak se döntési jogköre, sem beleszólása nem lehetett a pályázatok elbírálásába, mégis különös volt az egybeesés.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi önkormányzati rendszert úgy építették fel, hogy a pályázatok nélkül az önkormányzatok működésképtelenek lennének, ezzel voltaképp belekényszerítik őket, hogy illeszkedjenek a gépezetbe. 

Lenni, vagy nem lenni

Nagy Szilárdnak sem volt más választása, megkereste Boldogot, hogy találjanak valamiféle megoldást a helyzetre. Nem sokkal ezután meg is érkezett A már korábban említett Jankó Szabolcs és felesége, Vörös Vivien, a képviselő úr kérésére át szeretnék nézni, hogy mi lehet a település forráshiányának oka, miért nincs pénzük. A pénzügyi osztályon szerzett információkról a polgármestert nem tájékoztatták, csak Boldog Istvánt, de természetesen az “átvilágítás” költségét az önkormányzatra terhelték. Ezután meghívást kapott a cserkeszőlői fürdőbe, ahol Boldog két attraktív hölgy társaságában elmondta, hogy nem szeretne keresztbe tenni a településnek, nem küldi el az Állami Számvevőszékhez, hátha helyreáll az együttműködésük, ne csináljon semmi hülyeséget, majd valamilyen módon ő is jól járhat. Juhász hozzátette többen is tájékoztatták arról, hogy az átvilágítás-tanácsadás-pályázatok folyamatról más települések is informálták.

Itt lépett a körbe egy budapesti érdekcsoport, megkeresték Kengyel polgármesterét, hogy látták a hat megnyert tendert, szívesen együtt működnének velük, a feltételük mindössze annyi, hogy ők biztosítsák a kivitelezőt. Egy alkalommal találkozott velük, de ez Boldog tudomására jutott, aki kijelentette, hogy ezzel vége Nagy Szilárd politikai karrierjének. Másnap újra megjelent H. Kornél, azzal a céllal, hogy újra elsimítsa a problémát, de elutasították. Az elkövetkező másfél, két évben beadott pályázatok sikeresek voltak, de a pályázott összeget 20-25 százalékkal visszavágva, a teljes elutasítás nem volt opció.

Aztán újabb telefonhívás érkezett, de már egy másik “táskás embertől”, hogy a választások közeledtével mindenkinek hasznos lenne a kapcsolat javítása a közös “Boldog-ulás” érdekében. Mindenben segítenek, csak annyit kérnek, hogy a már megnyert két projektet kezelhessék. A kengyeli polgármester ekkorra már kapcsolatban és együttműködésben állt az ügyészséggel, az ő tanácsukra folytatta, kezet nyújtott nekik, a bizalom jegyében. Néhány napra rá érkeztek a gratulációk a Kincstártól, hogy a korábban formai okokra hivatkozva elkaszált pályázatokat támogatják, kérik a támogatási szerződés aláírását, mindenféle hiánypótlás, fellebbezés nélkül. Megérkezett Boldog kivitelezője, majd a közbeszerzési törvény 115 paragrafusának megfelelően, 300 millió forint alatti beruházásról lévén szó, a bennfentes cégek beadták a jelentkezésüket, egy barátai cég túlárazott, a másik pedig a meghirdetett összegnek megfelelő árigénnyel. Nem kérdés, ki nyert, a kivetelezés is megtörtént, Nagy elmondása szerint nem voltak minőségi kifogások az eredménnyel.

Hova tovább?

Az ügyben eljáró ügyészek egyikét eltávolították, áthelyezték, másikuk pedig, a Bács Kiskun megyei vezetőügyész,az ügy kirobbanását követően öngyilkos lett, mindketten Kecskeméten látták el feladataikat, innen indult ki korábban a Mengyi “Voldemort” Roland féle és a Simonka György-féle korrupciós ügy is. Mentelmi joggal rendelkező személyek esetén az ügyeket a Központi Nyomozó Főügyészségre kell továbbítani, ott a mindhárom ügyben eljáró Dr. Kovacsics Gábort is áthelyezték néhány hónap elteltével.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8216402318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Nyíregyházi Kisbíró

A Momentum Mozgalom Nyíregyházi Helyi Szervezetének információs oldala. Elérhetőségünk: nyiregyhaza@momentum.hu illetve facebook.com/momentum.szszbm

Reklám

Hírek máshonnan

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása